Ajuntament de l'Arboç

Notícia

Manifest del Dia Internacional de la Dona 2013

l'Arboç 

Dona, 365 dies de l’any

Proclamat per les Nacions Unides l’any 1977, el Dia Internacional de la Dona té el seu origen en les manifestacions de les dones que, a principis del segle XX, reclamaven el dret a vot, millors condicions laborals i igualtat de gènere. Cada 8 de març, es commemora una jornada reivindicativa i de lluita feminista arreu del món amb motiu de la tragèdia que van patir les 146 treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York l’any 1908, les quals van ser cremades per l’amo de l’empresa per haver-se declarat en vaga.

El Dia Internacional de la Dona és, doncs, una ocasió per reflexionar sobre els avenços aconseguits, celebrar els actes de valor de dones comunes que han desenvolupat una funció extraordinària en la història dels drets de la dona, exigir canvis.

Si bé al llarg de tots aquests anys el moviment per la igualtat de drets de les dones ha aconseguit grans fites, als països subdesenvolupats és encara una utopia i als països avançats té molt de camí per recórrer. Tant a Espanya com a Catalunya, les dades són contundents.

Pel que fa al mercat laboral, la desigualtat de gènere es fa palesa en la major dificultat de les dones per accedir a una feina, en la segregació ocupacional, en la major temporalitat i parcialitat, en les dificultats de promoció, en el biaix salarial... Concretament, el sou de les dones és el 78% del sou dels homes. És a dir, una dona ha de treballar 80 dies més per tal d’aconseguir el mateix salari anual que un home. En conseqüència, les dones reben menors prestacions d’atur i, en acabar la seva vida laboral, menors pensions de jubilació.

A més, la crisi econòmica i financera en la qual ens trobem immersos agreuja aquestes les desigualtats. Les dones que treballen en sectors on predomina la mà d’obra masculina han estat les primeres en ser acomiadades. Les dones han patit més reduccions de sou que els homes. I la conciliació de la vida laboral i familiar és cada vegada més difícil, fins al punt que tres de cada quatre dones tenen problemes a la feina amb motiu de la seva maternitat.

Aquests biaixos en el mercat de treball s’estenen també a la representació de les dones en la presa de decisions i en l’àmbit polític.

Malauradament, no ens podem oblidar de la lacra de la violència de gènere. El passat any 2012, van morir a Catalunya 15 dones en mans de la seva parella. D’aquestes, només 1 havia interposat denúncia prèvia a la mort.

Avui, 8 de març de 2013, la igualtat real continua essent un repte. Ara més que mai, en un context de crisi econòmica, social i política, dones i homes hem de fer valer el nostre compromís amb les polítiques d’igualtat per tal de garantir un model social més just i igualitari en drets, ocupació i participació.

Aquest és el desig del Dia Internacional de la Dona, però també ho ha de ser dels 365 dies de l’any.