L´alcalde de l´Arboç, Carles Ribé, i l´alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Miquel Martil, han presentat els resultats de la recollida porta a porta dels residus urbans d´aquests municipis i de la Bisbal del Penedès. Els tres ajuntaments van posar en marxa l´any una nova estratègia en la gestió dels residus per minimitzar la generació de residus, i incrementar els nivells de reciclatge, en quantitat i qualitat de totes les fraccions (restes de menjar, restes vegetals, paper i cartró, vidre, envasos lleugers, roba, mobles, trastos vells i voluminosos i recollides especials d´altres residus).
Quan ja es compleixen dos anys de la implantació d’aquest sistema a l’Arboç i deu mesos a la Bisbal i a Sant Jaume, els resultats són excel•lents. Pel que fa a la generació de residus i el percentatge de reciclatge, a l’Arboç s’ha experimentat una reducció dels kh/hab/dia del 40% que en valor absolut representa el pas de 1,27 kg/hab/dia (mitja 2005 2006, 2007, 2008) a 0,88 kg/hab/dia. Pel que fa al percentatge de residus reciclables, aquest ha augmentat d’un 22,32% (2008) a un 65,70%, i alhora la fracció resta o rebuig ha disminuït d’un 77,68 % a un 34,30% respectivament.
A Sant Jaume dels Domenys, on funciona el sistema de recollida porta aporta des del passat 31 de maig, ja s’ha experimentat una reducció dels kh/hab/dia representant el pas de 1,48 kg/hab/dia a 0,95 kg/hab/dia, mentre que el percentatge de residus reciclables ha augmentat d’un 7,88% (2009) a un 71,79% i alhora la fracció resta o rebuig ha disminuït d’un 92,12 % a un 28,21 % respectivament.
I a la Bisbal del Penedès, on el sistema porta a porta es va iniciar el 17 de maig del 2010, el percentatge de residus reciclables ha augmentat d’un 17,4% a un 86 % i la fracció resta ha disminuït d’un 82,6% a un 14 %. En els primers mesos s’ha experimentat una reducció dels kh/hab/dia representant el pas de 2,07 kg/hab/dia a 0,8 kg/hab/dia.
Els alcaldes s’han mostrat molt satisfets dels resultats obtinguts i han explicat que la clau de l’èxit és el fet d’unir-se els tres ajuntaments i portar endavant aquest projecte de forma conjunta. I és que gràcies al conveni signat pels tres ajuntaments, comparteixen l’experiència de l’equip tècnic encarregat de portar endavant el sistema de recollida porta a porta.
L’alcalde de l’Arboç, Carles Ribé, ha explicat que quan fa dos anys l’equip de govern es va plantejar implantar aquest sistema “crèiem que tindríem molta oposició per part dels vilatans, però en realitat no ha estat així. Els arbocencs han respost molt bé i només hi ha un percentatge molt petit de gent que no ho fa. A més, la qualitat de la matèria orgànica és molt bona, la qual cosa ens permetrà elaborar combustible sòlid recuperat, que pot ser utilitzat com a matèria primera per a l’obtenció de combustible dièsel sintètic.”