Ajuntament de l'Arboç

  • Home
  • Noticias
  • L´Alcalde de l´Arboç, Sr. Joan Sans, assisteix a l´acte central de la commemoració del 50è aniversari de les declaracions de l´abat Escarré a "Le Monde".
Noticia

L´Alcalde de l´Arboç, Sr. Joan Sans, assisteix a l´acte central de la commemoració del 50è aniversari de les declaracions de l´abat Escarré a "Le Monde".

l'Arboç 
L´Alcalde de l´Arboç, Sr. Joan Sans, va assistir el passat dimecres 20 de novembre a l´acte central de la commemoració del 50è aniversari de les declaracions de l´Abat Escarré a "Le Monde", convidat pel conseller de la Presidència Il-lm. Sr. Francesc Homs. L´Alcalde Joan Sans va honorar així la memòria de l´Abat de Montserrat i Fill Il-lustre de l´Arboç, Aureli Maria Escarré.

Foto: Joan Sans amb l’Abat de Montserrat Josep Maria Soler en la commemoració.

L’Alcalde de l’Arboç, Sr. Joan Sans, va assistir el passat dimecres 20 de novembre a l’acte central de la commemoració del 50è aniversari de les declaracions de l’Abat Escarré a “Le Monde”, convidat pel conseller de la Presidència Il·lm. Sr. Francesc Homs. L’Alcalde Joan Sans va honorar així la memòria de l’Abat de Montserrat i Fill Il·lustre de l’Arboç, Aureli Maria Escarré.

L’acte, que va tenir lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, també va comptar amb la presència de familiars de l’Abat, de la comissària de la Commemoració i Presidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), Sra. Teresa Carreras; de l’historiador Sr. Joan. B. Culla, que va pronunciar la conferència “Les declaracions de l’abat Escarré en el seu context”; del periodista Sr. Serge Martí, ex-redactor en cap de Le Monde; del Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Joaquim Forn. L’acte va concloure amb la lectura d’un fragment de les declaracions de l’Abat Escarré per part de l’actor Sr. Joan Pera, i la projecció d’un vídeo commemoratiu.

El 14 de novembre de 1963 el diari francès “Le Monde” va publicar unes declaracions on l’Abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré, defensava la identitat nacional catalana i s’oposava al règim franquista. Per aquestes declaracions crítiques, les autoritats franquistes el van expulsar de l´estat espanyol, el 12 de març de 1965. Aureli Maria Escarré i Jané va néixer a l´Arboç el 15 d´abril del 1908, fou un monjo benedictí i abat de Montserrat, i és fill il·lustre de la vila, on té dedicat un carrer amb el seu nom i un monument en la seva memòria a la Plaça de la Badalota.

Escarré va considerar l´Estat espanyol com «un estat que no obeeix els principis bàsics del cristianisme». Escarré demanava que el poble pogués triar el seu govern, garantir la llibertat de premsa, la fi del clima de guerra civil, i defensar la llengua catalana, no com «un deure, sinó ben bé una necessitat; quan es perd la llengua, la religió també tendeix a perdre’s». Pocs dies després d´aquestes manifestacions va ser clausurada la seu d´Òmnium Cultural i assaltat el Casal de Montserrat a Barcelona.

El 1965 el govern franquista el va obligar a abandonar Catalunya i passà a residir al monestir de Viboldone (Llombardia), amb Aureli Argemí i Roca, qui va ser el seu secretari entre 1965 i 1968. El 1966 el govern espanyol el va obligar a renunciar al títol d´abat de Montserrat. Malalt de mort, l´abat Cassià Just el portà a Barcelona i fou enterrat a Montserrat el 21 d´octubre de 1968.