Ajuntament de l'Arboç

  • Home
  • Noticias
  • El Govern declara Bé Cultural d´Interès Nacional la geganta de Cal Fiol de l´Arboç
Noticia

El Govern declara Bé Cultural d´Interès Nacional la geganta de Cal Fiol de l´Arboç

l'Arboç 
Durant els dies de Festa Major es podran visitar a la Casa de Cultura

L’Arboç, 31 de juliol de 2024. L’Ajuntament de l’Arboç celebra que el Govern de la Generalitat hagi declarat Bé Cultural d'Interès Nacional la geganta de Cal Fiol de l’Arboç juntament amb quatre elements més de la imatgeria festiva lligats a les festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya. Es tracta del Drac de Vilafranca del Penedès, el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, el Gegantó Lladrefaves de Valls juntament amb la geganta de Cal Fiol de l’Arboç.

És la primera vegada que es protegeixen amb aquesta distinció aquests tipus d'elements en un procés iniciat l'any 2019. El Departament de Cultura ha digitalitzat en 3D els elements festius per facilitar-ne la restauració i la difusió.

Pel que fa a la selecció de les figures, lligades a la celebració del Corpus, s'ha tingut en compte l’alt valor etnològic i històric dels elements, que traspassen l’àmbit estrictament municipal; l’alt valor simbòlic, vinculat a les festes patrimonials i tradicionals, algunes d’elles declarades d’interès nacional; l’alt valor artístic i l’estat de conservació, amb atenció a la seva antiguitat, autenticitat i singularitat, i també s’ha tingut present que les restauracions realitzades no hagin alterat significativament l’aspecte original.

Aquesta distinció se suma a l’estudi que s’està duent a terme amb els Gegants Chabran i Llúcia per datar la seva antiguitat i que podria demostrar que fossin els més antics de Catalunya. Tot plegat tal com ha destacat Joan Sans, alcalde de l’Arboç, “confirma la vila de l’Arboç com sempre ha estat, un municipi de referència en la història del món geganter català en particular, i referent de les seves festes i tradicions que han inspirat altres festes d’altres indrets.” Recordeu, el quart diumenge d’agost, és Festa Major a l’Arboç i es podran visitar a la Casa de Cultura.